Project: Klapstraat 149 te 9831 Sint-Martens-Latem/Deurle (terug)

hoeve Klapstraat Deurle De zithoek is een open ruimte tot in de nok, met over een klein gedeelte een mezzanine, zodat de oude dakstructuur zichtbaar blijft. Ook in de eetplaats laat een grote vide in de mezzanine uitkijk toe tot in het dak. Die mezzanine is nu ingericht als bureel, terwijl een bestaand doorkijkluik visueel contact biedt op de zitruimte (zie foto vorige pagina rechtsonder). In de eetplaats werden tegen de muur de bestaande voederbakken met tussenschotten bewaard (zie foto rechts hiernaast). Om een bijkomend raam in de kopgevel van de zithoek te kunnen plaatsen, was het nodig om die muur vast te ankeren aan een nieuw opgetrokken binnenmuur. hoeve Klapstraat Deurle
Van de grote hoevepoort werd gretig gebruik gemaakt om een groot venstervlak in te bouwen (zie foto links hierboven). Door de ruimtelijkheid en ruime lichtinval werd de zithoek een bijzonder aangename verblijfplaats met als bijkomende troef een verreikend uitzicht op het landschap. De dakruimte tot aan de voormalige stallingen werd geheel benut als nachtgedeelte. Het voorste deel werd, net als beneden, autonoom gecompartimenteerd met slaapkamer, eigen badkamer en apart toilet. Verder zijn er nog twee slaapkamers aanwezig en een badkamer. In dit gedeelte werden aan de voorzijde de nodige dakkappellen aangebracht, die in harmonie staan met de raam- en deuropeningen van het gelijkvloers (foto1 / foto2). Het dak zelf werd volledig vernieuwd, de gevels hersteld en geschilderd. Er werden weinig nieuwe vensteropeningen gemaakt, tenzij een aantal kleine openingen die uitvergroot werden tot volwaardige ramen. Ook aan de achterzijde, ter hoogte van de eetplaats, is een toegang aanwezig.
hoeve Klapstraat Deurle Daarachter ligt echter het verlengde van een verderop gelegen poel (foto), zodat die grond in de winter wel eens onder water kon staan en de achterkant moeilijk betreedbaar was. Dit vlak werd geŽgaliseerd met een ruim terrasvlak, zodat ook aan die kant een prachtige buitenruimte aangelegd werd met sierlijke beplanting aanpalend aan de achterliggende waterpartij (zie foto rechts hiernaast). Een carport vooraan op het terrein rondde het geheel van de werkzaamheden af van de omvorming van een hoeve tot volledig uitgeruste riante woongelegenheid. hoeve Klapstraat Deurle