Project: Klapstraat 149 te 9831 Sint-Martens-Latem/Deurle (klik hier om verder te gaan)

hoeve Klapstraat Deurle
Dit project betreft de grondige renovatie van een oude hoeve met sporen uit de 15e eeuw, waar tot voor kort nog landbouw-activiteiten werden uitgeoefend (foto). Het gebouw vertoont het klassiek patroon van een klein landbouwbedrijf, met name een langgerekt gebouw van bijna 40m lang, met een breedte variŰrend van 6.5 tot 9 m en met een opeenvolging van ruimtes met verschillende functies : te beginnen bij een kleine stalling voor kippen en ander pluimvee, gevolgd door het woongedeelte en bedrijf (bv. oven, wasplaats, enz.) om te eindigen bij twee grote stallingen voor koeien, varkens of paarden.
hoeve Klapstraat Deurle
Onnodig te zeggen dat het gebouw volledig was uitgeleefd en in slechte staat verkeerde (klik hier voor foto's toestand hoeve voor aanvang renovatie).
De hoeve werd volledig tot woning omgevormd. De oude toegang die rechtstreeks in de vroegere woonplaats uitkwam, werd bewaard zodat die plaats nu een ruime inkom is met de oude Vlaamse haard (zie foto links hieronder). Hierin werd een houten trap geplaatst naar de verdieping en met een bordes ter hoogte van de voutekamer. Links van de inkom, tevens het voorste deel van het gebouw (foto's), werd de vroegere kippenstalling tot logeerkamer omgebouwd, met ernaast een eigen badkamer en apart toilet.
hoeve Klapstraat Deurle

Rechts van de inkom, naast de oude haard, is een doorsteek gemaakt die doorheen de vroegere slaapkamer verbinding maakt met de oude stallingen. In die slaapkamer werd nu de keuken ge´nstalleerd. Ook vanuit de keuken werd een doorsteek gemaakt tot de stallingen. In de kleinere lokalen achteraan de woning werd de broodoven bewaard en werd het tweede lokaal heringericht tot was- en bergplaats, samen met de centrale verwarming.
De twee grote stallingen werden omgevormd tot enerzijds een ruime eetplaats, terwijl anderzijds de koestal nu de nieuwe zithoek werd (zie foto's volgende pagina).

hoeve Klapstraat Deurle