Project: Hospitaalstraat 55 te 9620 Zottegem (klik hier om verder te gaan)

Dit project betreft de verbouwing van een halfopen bebouwing aangebouwd tegen een huizenrij met hoger gabarit, en die bijkomend een vijftal meter in achteruitbouw staat t.o.v. de rest van de gevelrij (foto). Aan de linkerkant is een open ruimte die leidt tot een huizenrij in tweede bouwzone.

Het pand zelf bestond uit 2 bouwlagen en een zolderlaag onder zadeldak. Een eerder banale woning dus, met een hoge gelijkvloerse verdieping en een steile trap vanuit de keuken naar de verdieping, omkast in een houten wand.

Vanaf de voordeur liep een gang doorheen de woning tot achteraan, waarna een metalen buitentrap het hoogteverschil met de lager gelegen tuin opving. Een insprong midden in de zijgevel van 1.70m breed deelt de woning in twee helften van elk 4m diep tussen voor- en achterkant. Die laatste twee elementen waren de aanzet om een systeem van “split level” in de woning in te bouwen. Met de centrale draagmuur in het verlengde van de insprong als vertrekpunt werden aldus zes niveaus gecreëerd.
Vooraan op het gelijkvloers (niveau 0) bevindt zich de living, die in open verbinding staat met enerzijds de vijf treden lager gelegen keuken- en eetplaats (niveau - ½) en anderzijds met de hoger gelegen mezzanine (niveau + ½), die bestemd werd als bureelplateau.

Het niveau van de keuken en eetplaats werd met een goede 3m naar de tuin toe uitgebreid, hetgeen de ruimtelijkheid ervan aanzienlijk verhoogt (zie foto volgende pagina, rechts onderaan).