Project: Voorhoutkaai 11 te 9000 Gent (klik hier om verder te gaan ; terug)

De eerste verdieping vormt het nachtgedeelte met twee slaapkamers en een badkamer (foto). Op de tweede verdieping bevindt zich de ruime open keuken bestaande uit een langgerekte keukenwand en de eetplaats (foto). De derde verdieping fungeert als living (foto), met achteraan een toilet. De vierde verdieping (dakniveau) vormt enerzijds een mezzanine als duplexruimte met de living (zie foto rechts boven), en biedt anderzijds toegang tot het ruime dakterras (zie foto rechts onder) met een prachtig uitzicht op de Leie-arm naar de Schelde en de nieuwe jachthaven "Portus Ganda", evenals op het historisch centrum van de stad met in het brandpunt de toren van de Sint-Baafskathedraal. Onder de grond zou de kleine bestaande kelder van de oude woning oorspronkelijk bewaard worden. Achter die kelderwand bevonden zich resten van een middeleeuws Spaans kasteel, nl. een massieve stenen omwalling.
Om meer berg- en archiefruimte te creëren werd uiteindelijk besloten om het hoofdgebouw volledig te onderkelderen. Hiervoor moest die oude vestingmuur met zware afbraakgereedschappen worden uitgebroken. Los daarvan bleek de grond van slechte kwaliteit, zodat het gehele bouwwerk op fijne paal- funderingen moest steunen. De structuur van het gebouw zelf bestaat uit een aantal zeer dunne betonnen kolommen die tegen de perceelsmuur werden gegoten. Bij het ontwerp werd er zoveel mogelijk naar gestreefd om het uitzicht op het water maximaal te behouden.
Om geen “vitrine-effect” te verkrijgen werd met een dubbel gevelvlak gewerkt : enerzijds een gesloten vlak met een smalle vensterstrip aansluitend op de linkerbuur en anderzijds een tweede achteruitgeschoven geheel beglaasd vlak aansluitend op de rechterbuur, hetgeen meteen ook voor een dieptewerking zorgt (zie foto links boven).
Het gesloten gevelvlak refereert door zijn vorm tevens naar een zeil en legt daarmee de link naar het water aan de overkant van de straat.
De schuine naar boven toe breder wordende lijn van dit gevelvlak was aanvankelijk in een lichtjes gebogen vorm ontworpen, doch deze optie werd door de bevoegde overheidsdienst niet aanvaard.