Project: Voldershof te 9831 Sint-Martens-Latem/Deurle (klik hier om verder te gaan)

Voldershof Deurle Dit project vormt het tweede luik van een opdracht waarbij in eerste instantie de nabijgelegen hoeve werd verbouwd tot woning in de Klapstraat in Deurle. Op hetzelfde terrein bevond zich, een stuk afgezonderd, een grote schuur die uitgeeft op het Voldershof en daarmee evenwijdig staat. Ook hier bestond de opdracht erin om het gebouw tot een residentiŽle woning om te vormen. Deze schuur was op zich een vrij groot bouwwerk, met een rechthoekig grondplan van bijna 20 m bij 9 m en een nokhoogte van 8 m. In het midden van het gebouw was er zowel aan de voorzijde als aan de achterzijde een typische grote stalpoort, en aan de zijkant Voldershof Deurle
rechts was er een soort carport voor de landbouwtuigen, met openingen die veel weg hadden van een Venetiaanse galerij (foto's). In functie van de bestaande binnenmuren werden de verschillende bestemmingen voor de woning bepaald. Zo wordt de voormalige carport nu gebruikt als nutsruimte met dienstingang, verwarming, wasplaats en bergruimte. De openingen van de gaanderij werden volledig behouden en van beglazing zonder schrijnwerk voorzien. Het glas werd nl. rechtstreeks op het metselwerk bevestigd (zie foto rechts hierboven).
Voldershof Deurle

In het middendeel werden inkomruimte (zie foto rechts) en keuken (foto) ondergebracht, terwijl links de living werd ingeplant (zie foto links). Om echt residentieel te worden was bijkomende ruimte nodig. Achteraan, aan de tuinkant en in het verlengde van de living, werd een uitbouw gemaakt van 10 m diep bij nagenoeg 7 m, volledig in een houten structuur (zie foto linksboven). Hierin werd op het gelijkvloers de eetplaats ondergebracht, evenals een bureelruimte die, indien gewenst, ook als slaapkamer dienst kan doen. Zodoende ontstond een L-vormig plan. De inkomruimte ter hoogte van de grote schuurpoort achteraan werd ook uitgebreid en in de nieuwe uitbouw ingepast.

Voldershof Deurle