Project: Drongenhof 8 - 16 te 9000 Gent (terug)

Door soms beperkte ingrepen konden de woningen ruimtelijk worden opengetrokken en een actueel uitzicht krijgen. En van de woningen met een lange donkere gelijkvloerse laag werd opgeklaard door de toegang in de straat te verleggen naar het binnenplein, door de keuken uit te breiden met een lichtstraat in de voormalige steegruimte (foto) en door in de living een schuifraam opzij in die steegruimte te voorzien (foto).

Door gebruik te maken van het dakvolume kon een woning met twee slaapkamers waarbij door de eerste kamer moest worden gelopen om de tweede te bereiken worden omgebouwd tot een ruime woning met vier slaapkamers.

Op dezelfde manier kon een appartement met één slaapkamer en met badkamer en keuken inéén, worden uitgebreid tot een woning met drie kamers, een aparte badkamer en open keuken. Van de overgebleven dakruimte werd dankbaar gebruik gemaakt om een loft te creren, die in een L-vorm loopt en waarbij de oorspronkelijke spanten volledig tot hun recht komen. Hiervoor werd een wand van de slaapkamer gedeeltelijk beglaasd (foto). Twee insnijdingen in het dak bieden ruimte aan goed verscholen dakterrassen, aan weerszijden van de loft (foto). Langszij wordt de traphal bereikt (foto).

Op de traphal na werd werd niets aan het uiterlijk van het pand gewijzigd. De gevels werden wel volledig aangepakt om de noodzakelijke herstellingswerken uit te voeren, het dak te vernieuwen, het schrijnwerk te vervangen en de toegangsdeur te veranderen. Het geheel kreeg ook een nieuwe frisse kleur aangemeten. In combinatie met de kleur van het nieuwe houten schrijnwerk krijgt het hierdoor een bijzonder aantrekkelijk uitzicht.

Met dit project nam ik deel aan de 8e editie van de Vlaamse Renovatiedag die plaatsvond op zondag 21 mei 2006 (zie rubriek "fotogalerij" voor enkele sfeerbeelden genomen tijdens deze dag).