Dit project betreft de omvorming van een schuur tot woning (fase 1) evenals de uitbreiding van diezelfde woning met een schoonheids-salon (fase 2).

In 2000 kwam de vraag om een lange rechthoekige schuur om te vormen tot een woning. Die stond volledig aan de straatkant van de ouderlijke eigendom met verderop in de tuin de ouderlijke woning zelf. Er diende bijkomend rekening te worden gehouden met de vraag om in de schuur een ruimte te behouden als autobergplaats voor de ouderlijke woning.

De schuur zelf is 26m lang en 7m diep en heeft een zadeldak over de volle lengte. Binnenin is in het rechterdeel een niveauverschil aanwezig zowel van de vloer als van het plafond. De straatkant vertoonde - op een grote schuurpoort na - een volledige blinde gevel.

In grote lijnen werd het ontwerp als volgt opgevat. In de rechtervleugel bevindt zich het daggedeelte met op het gelijkvloers de keuken en eethoek, en op de verdieping de living. De vroegere stalruimten werden omgevormd tot technische lokalen.

In het middendeel bevindt zich de inkom met trap en de sanitaire ruimtes (toilet, douche en wasplaats) en boven een open ruimte met bibliotheek en bureel. Het linkerdeel bevat op het gelijkvloers de slaapkamers van de kinderen en boven de slaapkamer van de ouders met dressing en badkamer, een kleinere slaapkamer voor het jongste kind evenals een bergruimte.

Om die bestemmingen vast te leggen werd er ingespeeld op de diverse bestaande hoogteverschillen. De binnen-buitenrelatie werd geoptimaliseerd door rechts van de keuken en de eethoek een met beglazing overdekt en tevens ingericht terras te voorzien met buitenverwarming via stralingselementen. De buitenruimte zelf werd aangelegd met rechthoekige vijvers en verharde paden, en achterin een openluchtzwembad (zie foto's hierna).

volgende pagina